ELS TRAMUSSOS PROTEINA VEGETAL




Tradicionalment son molt consumits en el mediterrani des de fa molts segles. Alguns autors situan l'origen del consum a Egipte, uns altres que van arribar de Mesopotamia de mà dels fenicis a tot el mediterrani. Els romans usaven les llavors dels tramussos com substitut de les monedes en els seus jocs, d'on ve el refrany: "lupinus del mummus" (un tros de diners falsos).
En Europa, el rei de Prusia Federico II El Gran, coneixedor de les virtuts d'aquest aliment, va ordenar la seva plantació en nombroses terres d'Alemanya en 1783.
En Amèrica és conegut com tarwi, especialment a Perú i Xile, on van ser utilitzats com aliment bàsic.
Els tramussos son un bon substitut per a les persones que no poden prendre soya o simplement que volen consumir altra proteïna vegetal o llegum diferent. Per als agricultors és també una solució quan solament tenen terrenys pobres o massa àcids ja que el altramuz creix molt bé en aquest tipus de terrenys.
Propietats dels tramussos
Històricament s'ha utilitzat molt per les seves propietats o facilitat per a expulsar els paràsits intestinales de l'organisme humà.
El lleuger sabor amarg del altramuz i el seu alt contingut en fibra li donen unes propietats antidiabéticas molt interessants. Serveix d'aliment tant per a l'home com per als animals.
El altramuz és ideal per al restrenyiment pel seu gran aporti de fibra.
Afavoreix la salut cardiovascular gràcies a la seva aporti d'àcids grassos.

Informació nutricional dels tramussos
(per cada 100 g.)
39 % de proteïnes.
24% de hidratos de carboni.
15 % de lípids o àcids grassos insaturados (oleic i linoleico)
24% de fibra vegetal.
Altíssim aporti proteic que ho converteix en una bona proteïna vegetal alternativa a la carn i a la soia. Remineralizant destacant el ferro (7´6 mg.) i el calci (180 mg.). Zinc, potasi, fòsfor, magnesi, vitamines del grup B i vitamina I. Encara que veiem que l'aporti dels tramussos en greixos és alt cal tenir en compte que estem parlant d'àcids grassos, que el seu aporti és beneficiós.
Existeix algun risc pel consum dels tramussos?
És cert que el sabor lleugerament amarg del altramuz es deu al fet que aquest conté alcaloides (esparteína, lupinina, àcid lupínico i lupanina) que podrien produir una intoxicació del sistema nerviós denominada latirismo. Aquest risc desapareix totalment bullint el llegum (com de fet es fa amb totes els llegums) o també desapareix deixant-la en remull amb aigua salada. És alguna cosa molt similar com el que ocorre amb la Yuca (mai es menja crua) Els hipertensos deuen cuidar el seu consum ja que, quan els vam comprar ja fets, poden venir massa salats.
Com incloure'l en la nostra dieta
En Espanya, els solem consumir nomes com aperitiu. Es deixen en remull amb aigua salada durant 24 hores. Després es colen i es posen a bullir (sense sal) durant uns 10 minuts i els passem per aigua freda. Ara es deixen cobertscobrits d'aigua (sense sal) que anirem canviant dues vegades al dia. AL cap de 15 dies, si els vam provar veurem que ja no amarguen. Els posarem amb aigua (ara salada per a la seva conservació) i ja els podem consumir. Però es comencen a utilitzar com proteïna vegetal alternativa a la soia. Com farina s'incorpora a aquells aliments típicament vegetarians (hamburguesas vegetals, salchichas tipus "frankfurts" que abans es trobaven solament a força de soia, patés vegetals, etc.) El altramuz també es poden incorporar als brous, amanides, potajes, etc.

Com exemple un paté de tramussos:
Ingredients:
100g de tramussos
2 tomàquets mitjans.
1 cullerada sopera d'oli d'oliva.
La molla d'una llesca de pa de motlle integral (sense el bord) Orenga i sal al gust.

Elaboració:
Esbandeix i pela els tramussos.
Renta i ralla els tomàquets.
Posa els altramuces i la ralladura dels tomàquets en el got de la batedora, afegix l'oli , la molla de pa desfeta i tritura fins a obtenir una crema homogènia amb teixidura de paté.
Condimenta amb sal i orenga al gust.
*La llesca de pa és per a donar-li teixidura i consistència , per tant controlar la quantitat segun el gust.

Mes receptes
www.saladitos.com/és-hermabar-s-l--receptes.html

Estan investigant les seves propietats en temes com el síndrome metabólico: http://www.europapress.és/salut/notícia-altramuces-poden-combatre-sindrome-metabolico-20100302181035.html http://ozó21.blogspot.com/2010/02/els-altramuces-silvestres-andalusos.html

2 comentarios:

Anónimo dijo...

Hola ¡
A jo m'han dit que menjar 2 altramussos al dia, fà baixar el nivell de colesterol, com el tinc una mica alt, i faig gimnàs cada día, menjo crec molt natural, n estic grassa..., la veritat ja no se que fer.

Porto uns 15 dies menajant-me 2 al dia grusos.
M'Agrdarie saber on informar-me millor. gracies Anna Mª

Unknown dijo...

Salut. He llegit informacions contradictòries al voltant dels tramussos en relació a l'àcid úric. Van bé O van malament per reduir-lo??? Gràcies